Torzsa Lajos esküvői fotós

Az esküvői fotós témák között szemezgetve egyértelműen az esküvői fotós árak kifejezésre keresnek rá a legtöbben a legnagyobb keresőben, a keresések mögött pedig minden bizonnyal nemcsak az esküvői fotós szolgáltatást kereső párok állnak, hanem azok az esküvői fotósok is, akik bizonytalanok az árazásukat illetően, esetleg figyelik a konkurens esküvői fotósok árait. Érdekességképpen magára az esküvői fotós árak kifejezésre paradox módon olyan találatok is feljönnek, ahol az esküvői fotós kollégák nem is osztják meg nyilvánosan az áraikat, amiből arra lehet következtetni, hogy erre a kifejezésre mindenki szeretne elől lenni, még az olyan szolgáltatók is, akik nem is transzparensek az árazásukat illetően. Az árak tehát mindkét érdekelt felet foglalkoztatják, amelyet jól mutat az a heves vita, ami a 2024. évi esküvői fotós árakról készült felmérésem generált. A következő cikkben egy kicsit az esküvői fotós árak mögé szeretnék betekintést engedni, hogy egyértelműbb legyen, milyen tényezőkből tevődnek össze, illetve mi alakítja a változásukat.

Ha esküvői fotós szolgáltatást keresel, nem pedig az esküvői fotós árak alakulásának a hátteréről szeretnél olvasni, akkor kattints ide.

Az esküvői fotós árak legmeghatározóbb elemei: az esküvő fotós vállalkozás költségei és kiadásai

Az árazásába természetesen minden vállalkozás először a saját költségeit számolja bele, hiszen jobb esetben ezeket a kiadásokat kell túlszárnyalni a bevételi oldalon ahhoz, hogy nyereségesen működjön a szolgáltatás.

A vállalkozás költségei közül az egyik legnagyobb részt az államnak fizetett adók és járulékok teszik ki. Ezek a költségek meglehetősen magasak, és gyakorlatilag a vállalkozás elindítását követően azonnal növelik a kiadási oldalt, még akkor is, ha a bevételi oldalon nem történt semmi előmozdulás. Lakhely függvénye, hogy milyen mértékben, de még a helyi önkormányzatnak is kell adót fizetni, amely kis mértékben ugyan, de tovább rontja a kiadási oldalt. Az említett adókra és a járulékokra még további fizetési kötelezettségek is adódhatnak, mint például a kötelező vállalkozói kamarai tagság díja.

A kiadási oldal másik nagy elemét a működési költségek jelentik, amelybe gyakorlatilag végeláthatatlanul minden olyan kiadás beletartozik, amely ahhoz szükséges, hogy a vállalkozás eredményesen működjön. Ezek közül az adminisztrációs és banki költségek igen számottevők, de sokat költünk utazásra, hirdetésekre, képszerkesztő és egyéb programokra, vagy éppen képzésekre.

Az esküvői fotózás nagyon eszközigényes szolgáltatás, ráadásul ezek az eszközök hamar amortizálódnak, és újra kell cserélni őket. Mindezeket tetézi, hogy a fényképezőgépek, az objektívek és az egyéb kiegészítők nagyon drágák, súlyos milliókba kerül még egy ésszerűen összeállított fotós felszerelés megvásárlása is. Természetesen a használt eszközök alatt nemcsak a fényképezőgépeket, az objektíveket és az egyéb fotós kiegészítőket kell érteni, hiszen a számítógéptől kezdve a speciális monitorokig egy sor eszközre kell még beruházni.

Az esküvői fotós árak alapja: az esküvői fotós munkával töltött ideje

A legtöbb esküvői fotós az esküvő napján a nagy nap bizonyos eseményeinek a megörökítésére, esetleg előre megbeszélt időtartamra szerződik le. A munka persze nem ér véget a fotók elkészültével, de még magához az esküvő napján való fotózáshoz is hosszú munkaórák vezetnek. Az esküvői fotós munka nagy része ugyanis háttérmunka, maga a fotózás csupán a jéghegy csúcsa. Az utómunka, az adminisztráció, a képzések, az esküvő előtti egyeztetések, az utazások, a fotók átadása, de még ennek a cikknek is a megírása is munkát jelent, amelyek mellé még bőven lehetne példát írni. Tapasztalatból írom, hogy egy esküvőn végigfotózott egy órára csak az utómunka oldalon legalább négy óra jut, amelyhez hozzá kell számolni a fenti tevékenységgel töltött időket is. Ebből jól kiszámolható, hogy egy teljes napos esküvői fotózás munkaórákat tekintve összesen 40-60 órát tesz ki. Ez egy főállást tekintve is egy tisztességes munkahét óraszáma, így ez alapján is érdemes az esküvői fotós árakra tekinteni.

Az esküvői fotós árak felhajtó ereje: a rövid esküvői szezon

Hagyományosan az esküvői főszezon a nyári hónapokra esik, mert a párok ekkor számíthatnak kifogástalan időjárásra, valamint a saját maguk és a násznép részéről kellő szabadidőre – szabadságra az esküvő megszervezéséhez és megtartásához. Ehhez az elmúlt években hozzáadódtak a késő tavaszi, kora őszi hetek, amikor ugyanúgy kiváló körülményekre lehetett számítani, talán egy picivel nehezebb szabadságra jutás lehetőségével főképp a násznép részéről. Mindezek összességében 5 hónapot, 22-24 olyan hétvégét, szombati napot jelentenek egy évben, amikor egy esküvői fotós felkérésekre számíthat. A fentiekből jól látszódik, hogy az esküvői fotós munka szezonális, ez a hatás pedig bele van építve az esküvői fotós árakba. Persze egy esküvői fotós vállalhat más témájú fotózásokat, vagy egészen más munkát a jövedelme kiegészítésére, de vannak olyan esküvői fotósok, akik tudatosan törekszenek arra, hogy csak esküvői fotós felkéréseket vállaljanak, a fennmaradó időt pedig a fejlődésükre, a megújulásukra fordítsák. Adódik még egy lehetőség az esküvői fotós szezon bővítésére, mégpedig a szombattól eltérő napi esküvők fotózása. Erre az elmúlt időszakban egyre gyakrabban lehet példát találni, mert az esküvői főszezonban annyira besűrűsödött egyes szolgáltatók – főképp az esküvői helyszínek – szombati foglaltsága, hogy megnyitották a lehetőséget egyéb napi esküvők megtartására. Ez nyilván jó lehetőség az esküvői fotósok számára is, akik akár az esküvői fotós áraikból kedvezményt adva jobban meg tudják tölteni a naptárjukat.

Miért ne csak az esküvői fotós árak alapján válassz esküvői fotóst

Szerintem esküvői szolgáltatástól függetlenül a legjobb olyan szolgáltatók munkáját igénybe venni, akik átlátható és legális vállalkozást működtetnek. Az átláthatóság hiányával mindaddig nem szokott probléma lenni, amíg valami baj nem történik, utána viszont nehéz érdemben előre lépni egy olyan szolgáltatóval, akinek nincs is legális vállalkozása, vagy éppen elérhetetlenné válik. Egy becsületes szolgáltató ilyen tekintetben az árakkal nem tudja felvenni a versenyt, de a másik oldalon annyi költségelőny sincs, amely megéri a kockáztatást.

A drágábban dolgozó esküvői fotósoknak többségében a fényképezés a hivatása, vagy legalább a fő tevékenysége, amely általában pozitív hatással van a munkájukhoz való hozzáállásukra, hiszen ez a megélhetésüknek az alapja. A másik fontos dolog, hogy a hivatásos fotósoknak sokkal több ideje van egy fotós munka alapos elvégzésére, mint egy részmunkaidőben dolgozó fotósnak, amely szintén sokszor tetten érhető az átadott munkák minőségén, valamint a határidők betartásán. Még egy fontos érv a hivatásos esküvő fotósok mellett, mégpedig az, hogy sokkal rugalmasabbak tudnak lenni az egyedi kérésekkel, vagy az időpontváltozásokkal kapcsolatban, tudnak vállalni szombattól eltérő napi fotózásokat, vagy éppen rövidebb határidőket is tudnak tartani.

Az olcsón dolgozó esküvő fotósok sokszor amatőr, vagy haladó fotósoknak tervezett felszerelésekkel dolgoznak, mert egyszerűen egy profi felszerelést nem tudnak kigazdálkodni. Persze a legtöbb helyzetben ezekkel belépő tudású felszerelésekkel is csodálatos fotókat lehet készíteni, de az esküvő éppen egy olyan téma, ahol sokszor változnak a körülmények, és néha olyan viszonyok között is dolgozni kell, ami professzionális felszerelést kíván. Ez az állítás igaz az utómunka elvégzéséhez szükséges képszerkesztő programokra is: egy ilyen program megvásárlását, vagy bérlését csak olyan fotósok tudják maguknak megengedni, akiknek rendszeres felkéréseik vannak, és korrekt áron tudnak dolgozni.

Azok az esküvői fotósok akik alkalmanként, vagy kevés díjért dolgoznak egyszerűen nem tudnak költeni olyan tematikus fotós tanfolyamokra, vagy workshopokra sem, amelyekkel fejleszthetik a tudásukat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy még egy egyébként jó képességű fotós is megreked a tudásában, és az új ismeretek hiányában nem tud évről-évre megújulni. Az ilyen fotósok jobb esetben is csak tisztességes, középszerű fotóanyagokat tudnak átadni, de te biztosan nem ilyenre vágysz.

Esküvői fotós árak: az esküvői fotósok ügyfélköre

Biztosan létezik a gondolataidban az a tökéletes esküvői fotós, aki a te igényeid szerint pontosan úgy örökíti meg a nagy napot, ahogyan azt te elképzelted és megélted, majd ezeket az emlékeket egy fotócsokorban úgy nyújtja át neked, hogy semmilyen hiányérzeted sem támad, sőt a várakozásaidon túlmenő szolgáltatást kapsz. Ebben a történetben a te igényeid és elképzeléseid határozzák meg, hogy ki számodra a tökéletes esküvői fotós: Aki tisztességes, de középszerű fotókat készít? Aki idealizált fotókat készít rólatok? Akinek művészi látásvilága van? Aki kihozza belőled az ismeretlen éned? Aki hercegnőként ábrázol? Még folytathatnám a felsorolást, de két dolog biztos: az egyik, hogy mindenkinek mást jelent a tökéletes esküvői fotós, a másik, hogy egy esküvői fotós sem lehet mindegyik igényre a tökéletes választás.

A fenti egyenlet persze fordítva is igaz, mert az esküvői fotósoknak is van egy ideális ügyfélköre, akinek dolgozni szeretnének, ezt az ügyfélkört a marketing pedig egy elképzelt ideális személyben egyesíti, akit buyer personanak hív. A történet ezen oldalán is teljesen elfogadható, hogy egy esküvői fotós nem akar mindenkinek megfelelni, ezt pedig leginkább a kommunikációjával és az árazásával tudja szabályozni. Minél nagyobb az elvárás az egyik oldalon, illetve minél szélesebb a szolgáltatási paletta és minőség a másik oldalon, annál magasabbak lehetnek az esküvői fotós árak.

Hogyan csökkenthetők az esküvői fotós árak?

A legtöbb esküvői fotós csomagajánlatok, vagy a rendelkezésre állási idő alapján határozza meg az árait, így praktikusan úgy lehet csökkenteni ezeket az árakat, ha rövidebb rendelkezésre állási időt kérünk tőlük. Azt fontos azonban tudni, hogy esküvői főszezonban szinte kivétel nélkül minden esküvői fotósnak van egy minimum rendelkezésre állási ideje, vagy legkisebb csomagja, amely alatt nem vállalnak munkákat, praktikusan van egy minimum ár, amely alatt nem vállalnak el felkérést. Ezzel együtt egy ésszerű csomagválasztással, a valóban szükséges rendelkezésre állási idő igénybevételével sokat lehet spórolni.

A legtöbb esküvői fotós szezonokban gondolkozik, és az aktuális esküvői szezonjukban ritkán határozzák meg a következő szezonra vonatkozó esküvői fotós áraikat. Ez annyit jelent, hogy jó előre történő foglalással akár az előző szezon áráért lehet az esküvői fotósok egy részét lefoglalni. Ebben semmi ördögtől való sincs, hiszen az esküvői fotósok nagy része örül, ha ennyire előre be tudja tölteni a naptárát, viszont erről érdemes nyíltan egyeztetni, esetleg a megbízási szerződésben fixálni az árakat.

Triviális lehet, de egyszerű alkuval is csökkenthetők az esküvői fotós árak. Nyilván nem azt tanácsolom, hogy érdemes olcsó alkudozásokba belemenni, de ha érzitek, hogy a leendő esküvői fotósotoknak ti is ugyanúgy ideális jelölt vagytok, akkor a többségében lehet valamilyen kedvezményt kialkudni. Ez lehet egy azonos díjért hosszabb rendelkezésre állási idő kialkudása, vagy akár a kiszállási díj elengedése, a lényeg az, hogy nem mindig vagytok olyan rossz alkupozícióban, mint azt gondoljátok.

Sokat lehet spórolni az esküvői fotós árakon, ha kevesebb kapcsolt szolgáltatást vesztek igénybe, például nem kértek jegyesfotózást, fotókönyvet, névre szóló pendriveot, vagy éppen aznapi slideshowt az elkészült fotókról. A kapcsolt szolgáltatások nyilván nem felesleges dolgok, de a többségük olyan jellegű szolgáltatás, amely nélkül éppolyan értékes fotóanyagot és kézzel fogható emlékeket kaptok a kezetekbe.

Ne szeress bele egy esküvői fotós ajánlatába, ellenben legalább két, de akár több esküvői fotóstól kérj árajánlatot, és a döntésed mögött ne csak érzelmi, hanem praktikus indokok is legyenek. Vesd össze azoknak az esküvői fotósoknak az árait, akik a te kritériumaidnak megfelelnek, és csak ezután hozd meg a döntésed.

Kérj segítséget olyan ismerősödtől, akinek mostanában volt esküvője. Hidd el, hogy a legpraktikusabb segítséget azok tudják nyújtani, akiknek élő emlékük van még az esküvőjük szervezéséről. Ráadásul sok esetben ezek az ismerősök ajánlani is tudnak szolgáltatókat – így akár esküvői fotóst is – az ajánlások pedig sokszor egyet jelentenek a spórolás lehetőségével.

Szervezd szombattól eltérő napra az esküvőket, mert így egy sor esküvői szolgáltató fog a kegyeidért harcolni, a legtöbb esetben komoly kedvezményeket biztosítva. Az esküvői fotósokra is jellemző, hogy a szombattól eltérő napokra 10-30% kedvezményt biztosítanak az esküvői fotós áraikból. Ebben az esetben csak arra kell ügyelned, hogy a szombattól eltérő nap ne okozzon kellemetlenséget a násznép fontos tagjainak. Ehhez hasonló kedvezményeket lehet bezsebelni, ha az esküvői főszezonon kívüli időszakra szervezed az esküvődet, azonban ebben az esetben azt is mérlegelni kell, hogy az időjárási körülmények nem biztos, hogy tökéletesek lesznek.

Hogyan ne csökkentsd az esküvői fotós árakat!

Semmiképp ne kérj fel olyan esküvői fotóst, akinek nincs legális vállalkozása, mert a gyakorlatban semmilyen előnyöd nem származhat ebből, hátrányod viszont annál inkább. A vállalkozás és számla nélkül dolgozó esküvői fotósok árai gyakran nem kedvezőbbek így a kérdés morális háttere mellett anyagilag sem jársz jobban.

Ugyanúgy ne kérj fel olyan esküvői fotóst, aki nem köt veled megbízási szerződést, amelyben rögzítésre kerülnek az esküvői fotós árak. Megbízási szerződés hiányában egyrészt nem lesz biztos a foglalásod, másrészt a szolgáltatás feltételeit – így akár az árakat – egyoldalúan módosíthatja a másik fél, amely hátrányosan is érinthet téged.

Ne bízz olyan esküvői fotósban, akinek nem transzparens a vállalkozása. Még egy egyéni vállalkozóként működő esküvői fotósnak is kell legyen vállalkozási nyilvántartási száma, adószáma és számlaszáma. A transzparencia jegyében az esküvő fotózás előlegét és a díjat is jobb utalással rendezni, mert ez így bármilyen vitás helyzetben visszaellenőrizhető.

Ne spórolj azon, hogy olyan fotóst kérsz fel esküvői fotózásra, akinek nem az esküvő a fő témája. Sok egyéb más témát fotózó fényképész tesz kirándulást az esküvői iparban, és próbálnak olcsóbban esküvői fotós munkákat elvállalni, de a többségének nincs meg a kellő tapasztalata ahhoz, hogy ilyen felelősséget a vállára vegyen, mert egyébként teljesen más témákat fotóz.

Semmiképp ne bízz meg senkit ingyen az esküvőd fotózásával. Egy ingyen dolgozó szolgáltatóval, vagy ismerőssel szemben nem tudsz elvárásokat megfogalmazni, így a nagy nap megörökítése esetleges lesz, jobb esetben is csak a megbízott lelkiismeretére számíthatsz. Az anyagiakon túl pedig egyszerűen nem fair, olyan valakire bízni egy ennyire fontos esemény megörökítését, akinek semmilyen esküvői fotós tapasztalata sincs, hiszen nem tudhatod, hogy hogyan kezeli ezt a nyomást.

Mára szerencsére kiment a divatból a darabszám szerint értékesített esküvői fotók díjazása, de elvétve még mindig akad esküvői fotós, aki így árazza be a szolgáltatását. Ezzel az a probléma, hogy a fotók darabárán kívül nincs egy olyan hozzávetőleges ár, amellyel kalkulálhatsz, így pedig nagyon nehéz tervezni, és könnyen többszörös költségekbe lehet bonyolódni.

 

Összességében elmondható, hogy az esküvői fotós árak együtt mozognak a szolgáltatás minőségével, valamint a szolgáltatók legalitásával és transzparenciájával, de még így is nagyon nagy különbségek lehetnek a hasonló minőségű szolgáltatást nyújtó esküvői fotósok árazásai között. Éppen ezért a tervezés, a kutatómunka, a versenyeztetés és a racionális döntések mind olyan lehetőségek, amelyek eredményre vezethetnek legmegfelelőbb árú esküvői fotós kiválasztásában. Arra bíztatlak, hogy fogadj el tanácsokat azoktól az emberektől, akiknek adsz a véleményére, lehetőleg ne menj egyedül a szolgáltatói egyeztetésekre, és legyen a döntéseid mellett valamiféle külső kontroll. Ne feledd, te először ülsz le olyan tárgyalásokra, amelyekből a szolgáltatók végig csináltak lehet több százat, így mindig jól jöhet egy kis segítség. A fentiek persze nemcsak az esküvői fotós árak kapcsán igazak, hanem minden más esküvői szolgáltató ügyében is, így a tanácsaim jó része a velük való együttműködés során is hasznos lehet.

Torzsa Lajos – esküvői fotós