Torzsa Lajos esküvői fotós

Esküvői fotós – videós és más szolgáltatásokat halmozó esküvői szolgáltatók

Esküvői fotós videós. Esküvői témakörben ez az egyik legnépszerűbb keresési trend a legnagyobb internetes keresőben az elmúlt időszakban. Egy furcsa jelenségre szeretném felhívni a figyelmet, mert kereslete és kínálata is van a szolgáltatást halmozó esküvői szolgáltatóknak, amely felvet néhány kérdést. Minden évben rengeteg olyan ajánlatkérés érkezik hozzám, amelyben az esküvői fotós szolgáltatásom mellett arra is rákérdeznek, hogy vállalok-e videózást is egyben. Nemleges válaszadások mellett sokáig nem vettem komolyan ezeket a kérdéseket, egészen addig, amíg egy alkalommal vendégként részt nem vettem egy olyan esküvőn, ahol a fotós a fényképezés mellett videózott is egyben. Szürreális látvány volt, ahogy az illető a jobb kezével fényképeket próbált készíteni, a bal kezével pedig videót próbált meg rögzíteni az esküvői szertartásról. Olyan megkereséseim is voltak, amelyekkel videósnak szerettek volna felkérni, holott kifejezetten csak esküvői fotósként hirdetem magam. Ezeken a felkéréseken érződött, hogy az ügyfeleknek nem volt információja arról, hogy a fotózás és a videózás mennyire más hátteret kíván, legyen szó technikai, vagy tudásbeli háttérről. Azt, hogy tyúk volt előbb, vagy a tojás nem tudom, de annyi biztos, hogy kialakult egy szolgáltatásokat halmozó esküvői szolgáltatói kör, aki akár egy adott esküvőn több szolgáltatást nyújt egyszerre, vagy esküvőről esküvőre más szolgáltatói szerepkörbe bújik. Szerintem a szolgáltatók bizonytalan vizekre eveztek ezzel a jelenséggel, a következőkben néhány ilyen bizonytalanságra szeretném felhívni a figyelmet.

Esküvői fotós – videós

A fenti saját példából is jól látszik, hogy az esküvői fotós és videós feladat egy személyben egy adott esküvőn nem kivitelezhető, vagy legalábbis minőségi eredménye biztosan nem lesz egy ilyen munkának. Két eszköz párhuzamos üzemeltetése még akkor sem lehetséges, ha a felhasználó készség szinten kezeli az eszközeit, komponálni, pontosan élességet állítani, manuális beállításokat végezni pedig egyszerűen nem lehet úgy, hogy a másik kezemben egy másik eszközt üzemeltetek. Pontos és precíz komponálás és élességállítás nélkül pedig a felvételek esetlegesek lesznek, de semmiképpen sem olyan minőségűek, amelyekért egy ügyfél fizetni szeretne. Véleményem szerint az esküvői fotós és videós szakma annyira messze van egymástól, mint a labdarúgás és a kézilabda. A fotózás és a videózás esetében hasonlóak a technikai eszközök, illetve a labdarúgás és a kézilabda esetében is hasonló a játékszer, de a szabályok mégis nagyon mások. Egy mozgókép elkészítése teljesen más készséget kíván, mint egy fotóé, a különbség pedig egy átlagos és egy kiváló szakember között rengeteg apró nüanszokból tevődik össze, amit sok-sok gyakorlás és specializálódás útján lehet elsajátítani.

Vőfély – ceremóniamester

Lépten-nyomon találkozom olyan hirdetésekkel, amelyekben esküvői szolgáltatók egyszerre vőfélynek és ceremóniamesternek is hirdetik magukat. A hirdetéseik szerint akár egy esküvőn is tudnak mindkét szerepbe bújni, vagy esküvőről-esküvőre változtatni tudnak ezen a szerepen. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elmúlt évtizedben a vőfélyek keresettsége igencsak megcsappant, míg a ceremóniamesterek iránti érdeklődés megnőtt. Emiatt sok hagyományos vőfély próbált beletanulni a ceremóniamesteri feladatba, miközben a vőfélyi munkákat sem engedték el. Ezek a szolgáltatók elsősorban még mindig vőfélynek definiálják magukat, és tapasztalataim szerint hiába vállalnak ceremóniamesteri feladatokat, abban a szerepben is inkább vőfélyként viselkednek. Ez a jelenség azoknak a pároknak lehet csalódás, akik az esküvőjükre ceremóniamestert foglalnak, de helyette egy ceremóniamester bőrbe bújt vőfélyt kapnak. Hogy mi a különbség a ceremóniamester és a vőfély között? Sokan azt gondolják, hogy alapvetően az öltözetük különbözteti meg őket, de a valóságban inkább arról van szó, hogy amíg a vőfélyek vidéki hagyományok szerint segítkeznek az esküvő lebonyolításában, addig a ceremóniamesterek inkább egyfajta modernebb felfogásban menedzserként segítik az esküvő lebonyolítását. Lehet valaki egyszerre jó vőfély és ceremóniamester? Talán. Láttam már olyan ismert színészt, aki különböző esküvőkön vőfélyként és ceremóniamesterként is megállta a helyét, de ezen az egy eseten kívül inkább csak rossz tapasztalataim voltak.

Ceremóniamester – esküvői DJ

A legtöbb esküvői DJ elég jó beszélőkével rendelkezik, valamint a munkájukból adódóan jó néhányan kiváló hangulatot is tudnak teremteni, és egy-egy gyengébb ceremóniamester teljesítményét látva jó néhány esküvői DJ elkezdett ceremóniamester és vőfély szolgáltatásokat is kínálni egyazon esküvőre. Én is nagyon sok olyan esküvőn jártam már, amelyet egy adott ceremóniamester nem tudott kellőképp összefogni, de semmi esetre sem az ő munkájukat, hanem a kiváló szolgáltatást végző ceremóniamesterek munkáját kellene venni etalonnak. Márpedig az ő munkájukkal minden igyekezet ellenére a legügyesebb esküvői DJ sem tudja felvenni a versenyt, hiszen nem lehet egyszerre minőségi zenés szolgáltatást, valamint a sokszor az előtérben, sokszor a háttérben való ceremóniamesteri szolgáltatást is végezni. A szolgáltatások halmozásával kapcsolatban ez ügyben is változatlan a véleményem, hiszem hogy egyfajta esküvői szolgáltatásnak kell a legjobbjává válni.

Esküvői szolgáltató párok

Szintén nagyon gyakori jelenség, hogy párok nyújtanak esküvői szolgáltatást, amely során hol egy adott szolgáltatást végeznek együtt, hol pedig ki-ki maga a saját szolgáltatását viszi. Ezzel kapcsolatban az szokott lenni a tapasztalatom, hogy a pár egyik tagja nagyon profi a saját szolgáltatását illetően, míg a másik tagja korán sem tud annyira jó szolgáltatást nyújtani, inkább csak praktikus okai van annak, hogy azt a tevékenységet űzi. Ebben az esetben is ritka volt az a kivétel, amely olyan összeszokottságot és gördülékenységet tudott hozni, amelyre csak olyan emberek képesek, akik nagyon ismerik egymást. Ezen fenntartásom mellett, az is kérdés, hogy le lehet-e foglalni csak a pár egyik tagját, vagy muszáj a szolgáltatást párban, csomagban megrendelni.

Mi lehet az oka a szolgáltatások halmozásának?

Nagyon sok esetben az szolgáltatások halmozásának valószínűleg az az oka, hogy a szolgáltatók nem kapnak egy adott szolgáltatásra annyi megrendelést, hogy megérje működtetni a vállalkozásukat. Többféle szolgáltatás nyújtásával szélesebb a paletta, nagyobb az esély a naptár betöltésére. Valahol összefüggésben az előző okkal: ezen szolgáltatók jó része középszerű szolgáltatást tud csak nyújtani, mert nem szánnak elegendő figyelmet a specializálódásra, a nüanszok elsajátítására, inkább választják azt az utat, hogy elaprózzák a figyelmüket. Néha a praktikum az oka a szolgáltatás halmozásának. Van egy amúgy is drága felszerelés, amivel videót is lehet készíteni. Akkor miért ne vállaljon az illető esküvői fotózást és videózást is? Sokszor az emberi kapcsolatok okozzák a párok, esetleg barátok szolgáltatói csoportba verbuválódását. A férj esküvőket fotóz, kap egy csomó ajánlatkérést, amelyben videóst is keresnek, adott a technikai háttér, amely amúgy is ott van a táskában, akkor miért ne lehetne a feleség videós.

 

Összességében elmondható, hogy az esküvői szolgáltatások halmozása azért kétélű dolog, mert nem olyan szolgáltatások vannak párba állítva, amelyek hasonszőrűek lennének. Egy kicsit a fotózásnál maradva: még egy másik fotós témát megtalálni, és alaposan megtanulni is nagy kihívás, nemhogy egy teljesen más szakmába, a videózásba belevágni. Személy szerint azért sem pártolom az esküvői szolgáltatások halmozását, mert a középszerűség irányába tereli a szolgáltatókat, akiknek így kevésbé lesz módjuk a szakmájuk legfontosabb apró részleteit megtanulni. Amiért nem lehet pálcát törni az ilyen szolgáltatók feje felett az az, hogy általában középszerű igényeket szeretnének kielégíteni, leginkább az ár érzékeny megrendelőknek, akik ha ismerik a hátrányait az ilyen típusú esküvői szolgáltatásnak, akkor biztosan jól fognak dönteni. Mint mindig, most is az informálódás a legfontosabb.

Torzsa Lajos – esküvői fotós