Torzsa Lajos esküvői fotós

Kényes kérdések, amelyeket félve teszel fel az esküvői fotósnak

Az esküvő tervezése során gyakran felmerülnek olyan kérdések, amelyeket a párok félve tesznek fel az esküvői fotósnak, vagy más esküvői szolgáltatónak. Az alábbiakban összeszedtem egy kis csokorba a leggyakoribb ilyen kérdéseket, amelyre igyekszem mind a saját, illetve mind a környezetemben dolgozó más esküvői szolgáltatók válaszát leírni.

Kell-e étkezést biztosítani az esküvői fotósnak?

Erre a kérdésre a határozott válaszom az, hogy nem kell, azonban kifejezetten jól esik az esküvői fotósoknak és más esküvői szolgáltatóknak is a figyelmesség, illetve az ellátás biztosítása illendővé vált gyakorlatilag azóta, hogy professzionális szolgáltatók dolgoznak az esküvőkön. A biztosítandó ellátás szintje körül azonban már sokkal nagyobb vita van – főképp a szolgáltatók között – hiszen vannak olyan szolgáltatók, akik a vendégek által kapott ellátás színvonalát várják el a pároktól, míg mások megelégszenek egy alacsonyabb szintű szolgáltatói ellátással. Nekem az az álláspontom, hogy el szoktam fogadni a figyelmességet, de semmiképpen nem várok el olyan szintű ellátást, mint amit a vendégek kapnak: az ételek tekintetében megelégszem egy szűkített kínálattal, ezen túl pedig egy kis kávés és ásványvizes frissítést szoktam még elfogadni.

Az ellátással kapcsolatban többször merült fel az esetemben az a probléma, hogy a párok a rutintalanságuk miatt nem számoltak ezzel a kéréssel, a vendéglátást biztosító szolgáltatók pedig nem hívták fel a figyelmet a hiányosságra, amelyet egy-egy esetben tudtak ad hoc jelleggel orvosolni, de voltak olyan esetek is, amikor már nem volt mit tenni. Az ilyen esetek elkerülése érdekében mindenképpen érdemes gondolni az ellátás kérdésére, és tiszta vizet kell önteni a pohárba. Azért, hogy a baj ne érjen utol, mindig van néhány müzli szelet és ásványvíz a fotós táskámban, és sajnos egyiknek sem még járt le a szavatossága: így, vagy úgy, de minden esküvői szezonban szükség szokott lenni erre a kis mentő szettre.

Kell-e borravalót adni az esküvői fotósnak?

Miután előre meghatározott csomagajánlatokkal, vagy egyedi kérésekre biztosított árajánlatokkal dolgozom, úgy gondolom, hogy nem várhatok el borravalót az engem felkérő párokról, amivel a környezetemben lévő esküvői fotósok többsége is egyetért. Az esküvői szolgáltató szektorban egyébiránt nagy általánosságban nem jellemző a borravaló adása, ezért hiába vagyunk közeli rokonságban a vendéglátó szektorral, általánosságban nem várnak el  a pároktól borravalót az esküvői szolgáltatók. Persze néhány kivételes esetben kaptam már borravalót, amelyet köszönettel elfogadtam, de a jelképe sokkal többet jelentett nekem, mint maga a pénzösszeg, és ez a néhány kivétel inkább erősítette a szabályt.

Kell-e útiköltséget biztosítani az esküvői fotósnak?

Az elmúlt időszakban az esküvői fotósok, illetve más esküvői szolgáltatók is sokkal szélesebb területen végzik a szolgáltatásaikat, mint korábban, a gyakran több száz kilométeres távolságoknak pedig gyakran jelentős útiköltség vonzata van. Mindehhez hozzáadódik, hogy az üzemanyag költségek, valamint a gépjármű fenntartási költségek is jelentősen megemelkedtek, így az útiköltség kérdése sokkal fontosabbá vált az elmúlt időszakban, mint amilyen régen volt. Mivel az útiköltség sokkal hangsúlyosabbá vált, a legtöbb esküvői fotós és szolgáltató a távolság függvényében külön útiköltséget számol fel. Nekem ezzel a módszerrel nincs semmi bajom, de ezzel együtt az útiköltség kapcsán az a gondolatom, hogy az én döntésem volt, hogy országos körűvé terjesztem ki a szolgáltatásom, az én döntésem volt, hogy beszállok a helyi szolgáltatók közé a párok kegyeiért, ezért nem lenne fair, ha ezzel összefüggésben rájuk hárítanám az útiköltséget. Így, vagy úgy, de az útiköltséget meg kell fizetni valakinek, ezért erről a kényes kérdésről nagyon fontos egyeztetni.

Kell-e pihenőidőt biztosítani az esküvői fotósnak?

Egy esküvő fotózása – főképp, ha egész napos jelenlétről van szó – nagyon fárasztó tud lenni, amelyet apró pihenők nélkül nem lehet hatékonyan végrehajtani. Ezzel együtt kifejezetten nem kell biztosítani pihenőidőt az esküvői fotósnak, hanem az egyeztetések alkalmával nyíltan kell beszélni arról, hogy a nagy napnak mikor vannak azok az üresjáratai, amikor nincs szükség a fotósra, esetleg mikor vannak olyan események, amikor a fotósnak nem kell annyira élesnek lennie. Ilyen időszak például a vacsorának az a szakasza, amikor a vendégek ténylegesen az étkezéssel foglalkoznak, hiszen étkezés közben nem illik a vendégeket fotózással zavarni: ha ebben az időszakban nem várható, hogy történik olyan esemény, amelyet meg kell örökíteni, akkor ez egy jó lehetőség az esküvői fotósnak a pihenésre és az étkezésre egyaránt.

Ha az esküvő napján szusszanni, pihenni látod az esküvői fotóst, akkor nem kell kétségbe esni, mert jó esetben tudja a dolgát, érzi az esküvő ritmusát, így nem kell aggódnod az esküvői fotók végett. Ha azonban úgy látod, hogy fotósotok nincs jelen a nagy nap fontos eseményein, esetleg kirívóan és félreérthetetlenül mulaszt, akkor bizony megjegyezheted neki ezt a kérdést, és felszólíthatod a munkavégzésre. Egyébiránt az esküvői szolgáltatóknak a munkájukat a megbízójuk érdekének megfelelően kell megszervezniük, vagyis a jogosan nekik járó pihenőidőt akkor és úgy kell kivenniük, hogy az a megbízó érdekét ne sértse.

Kell-e biztosítani szállást az esküvői fotósnak?

Távolabbi esküvői fotós munkák során hosszabb jelenlét igénye, valamint külön napi kreatív esküvői fotózás esetében gyakran felmerül a szállás biztosításának a kérdése. A magam részéről teljesen hozzá vagyok szokva a késő esti, hajnali vezetéshez, és minden esetben törekszem arra, hogy a saját ágyamban alhassak, de rendhagyó kérések, vagy nagyon nagy távolságok esetén elő szokott fordulni, hogy igényelni szoktam szállást. Ennek a költsége megbeszélés és megegyezés tárgya szokott lenni, de a legtöbb esetben a maradásommal olyan gesztusokat szoktam tenni a párok felé, hogy szívesen vállalják át a szállás, de akár a reggeli költségét is.

Fontos megjegyeznem, hogy vannak olyan szolgáltatók, akiknek a lakodalomban való végig maradása miatt a szállás kérdése szinte alapvetés, ezért velük mindenféleképp érdemes erről egyeztetni. A szállás térítése, csakúgy, mint az ellátás – étkezés esetében nem kötelező, azonban illendő, főleg ha szolgáltató hajnalig marad, de mint minden más esetben, itt is a nyílt kommunikáció és egyeztetés vezet eredményre.

Hol biztosítsak helyet – ülőhelyet az esküvői fotósnak?

Ebben a kérdésben a legfontosabb, hogy az esküvői fotós, illetve a további esküvői szolgáltatók nem tartoznak a vendégek közé, így a legjobb szándék mellett sem kell a vendégek között helyet biztosítani a számukra. A legtöbb esküvői helyszínnek általában van a vendégtérben egy olyan kis szeglete, ahol megfelelőek a körülmények a szolgáltatók leültetéséhez, ahol nem zavarják a vendégeket, de mégis átlátható az esküvő eseményeinek a folyása. Főképp a nagyon kis létszámú esküvőkön előfordul, hogy az esküvői szolgáltatókat a vendégek közé ültetik: ilyenkor érdemes egy félreeső helyet biztosítani nekik, ahol semmi esetre sincsenek középpontban, vagyis feltűnés nélkül tudják végezni a feladatukat.

 

Amint olvashattad, minden kérdésre több válasz is született, amelyekből azt a következtetést lehet leszűrni, hogy bizony ezeket a kényes kérdéseket mindenképpen fel kell tenni, és át kell beszélni, mert csak így lehet elkerülni a sokszor anyagi kérdéssel járó félreértéseket. Egy rutinos esküvői szolgáltató maga is kitér ezekre a kérdésekre, de ha ennek ellenére téged még mindig feszít egy-egy kérdés, akkor bátran tedd fel azokat.