Torzsa Lajos esküvői fotós

A ceremóniamester szerepe az esküvői fotózásban

Az esküvői szolgáltatók közül a ceremóniamester az a szolgáltató, aki leginkább segíteni tud a munkám elvégzésében, így a legtöbb esetben még a nagy nap előtt fel szoktam venni velük a kapcsolatot, hogy egyeztessünk az esküvő részleteiről, illetve az esküvő napján is igyekszek minden apró részletet megtudni tőlük a könnyebb munkavégzés érdekében. Na de lássuk, hogy miért olyan fontos szolgáltatók a ceremóniamesterek, és miben tudják segíteni az esküvői fotós munkámat.

A ceremóniamester lefekteti a szabályokat

A ceremóniamester a nagy nap fontos mozzanatait előre vetítve gyakran lefektet bizonyos szabályokat a násznépnek, amely során sokszor a fiatal párok, de néhány esetben az esküvői szolgáltatók kérését is tolmácsolja. Az esküvői fotózással összefüggésben például a ceremóniamesterek sokszor megkérik a násznépek tagjait, hogy a helyükről fotózzanak, és a mozgásukkal ne zavarják az esküvői fotós munkáját, vagy éppen a csoportképek elkészítésekor figyeljenek a hívására. A magam részéről nagyon örülök az ilyen segítségnek, mert amíg az én számból arrogánsnak tűnhetnének az ilyen kérések, addig a ceremóniamesterek részéről teljesen elfogadott, hogy megfogalmaznak bizonyos szabályokat a vendégek felé.

A ceremóniamester összetereli a vendégeket

Az esküvői fotós munka kifejezetten fontos momentuma a csoportképek elkészítése, amelyhez néha nem olyan egyszerű összeterelni a násznépet. A vendégek összehívása egyébként is a ceremóniamesterek dolga, így a fotózáshoz való odaszólításban is rendszerint a ceremóniamesterektől szoktam segítséget kapni, akik ebben a feladatban nélkülözhetetlen munkát szoktak elvégezni, főleg ha nagy létszámú násznéppel van dolgunk. Hogy mekkora ez a segítség, azt akkor szoktam megtapasztalni, ha nincs az esküvőnek ceremóniamestere, vagy nem kellően kompetens személyt kértek fel ceremóniamesternek, hiszen ilyenkor sokszor nagyon nagy erőfeszítés árán lehet összeterelni a vendégeket, és ez az erőfeszítés mindig a fotózásra való odakoncentrálástól veszi el a figyelmet.

A ceremóniamester szolgáltatja a témát az esküvői fotózáshoz

Az esküvőről – főleg a lakodalomról – készült és átadott fotók mennyisége és minősége nagyban függ attól, hogy mennyire sikerül eseménydús lakodalmat megvalósítani, amelyhez a ceremóniamester a programjaival és a játékaival nagyban hozzá tud járulni. Ha az esküvő során jó időben, és megfelelő módon vannak tálalva ezek a programok, akkor az a násznépet játékra, aktivitásra ösztönzi, amelyek mind nagyon jó esküvői fotós témát szolgáltatnak. Ha kellően eseménydús egy esküvő, főképp a lakodalom, akkor esküvői fotós szemmel nézve nagyon könnyű dolgunk van egy változatos képanyag elkészítéséhez.

A ceremóniamester mosolyra derít és ösztönöz

A legtöbb násznépben vannak olyan vendégek, aki maguktól passzív résztevői lennének a lakodalomnak, és lássuk be passzív szereplőkről nagyon nehéz érdekes fotókat készíteni. A lakodalom során a ceremóniamesterek egyik fontos feladata, hogy a passzív vendégeket aktivitásra ösztönözzék, ezzel pedig egyben az én munkámat is segítik, mert ezekről a vendégről is érdekes és előnyös fotókat tudok készíteni. A ceremóniamesterek ráadásul a mondandójukkal és a játékaikkal gyakran mosolyra derítik a vendégeket, amely szintén nagyon jól néz ki az esküvői fotókon.

A ceremóniamester gyakran bemutatja és össze is fogja az esküvői szolgáltatókat

Szerencsére egyre gyakoribb jelenség az esküvőkön, hogy a ceremóniamester bemutatja az lakodalom alkalmával az esküvői szolgáltatókat, illetve minden olyan szakembert, akik a vendégek kényelmét szolgálják. Engem a felszerelésemről persze fel lehet ismerni, mégis végtelenül kedves gesztusnak tartom, ha a nevemmel együtt bemutatnak a vendégeknek, mert így személyesebbé és közvetlenebbé tud válni a kapcsolatom a vendégekkel. A nagy napon ráadásul a ceremóniamester egyfajta kapocs a szolgáltatók, valamint a szolgáltatók és a párok között, a segítségükkel a párok megzavarása nélkül lehet felmerülő problémákat megoldani.

Az elmúlt több mint egy évtizedben megtanultam hogyan valósítsam meg a fotós céljaimat a lakodalmak alkalmával, ehhez pedig nincs kifejezetten szükségem ceremóniamester jelenlétére, mégis nagyon szerencsés az a helyzet, amikor egy kompetens ceremóniamester vezényli az esküvő körüli teendőket, már csak azért is, mert így nem kell felhívnom magamra a figyelmet, és tudok csendben a háttérből dolgozni. A ceremóniamesterek legfontosabb feladata, hogy minden tekintetben jobbá tegyék az esküvőket, ami pedig jó a pároknak és a násznépeknek, az jót tesz az esküvői fotóknak is. Ahogyan általánosságban az is elmondható, hogy arról az esküvőről, ahol dolgozik ceremóniamester, szinte kivétel nélkül jobb fotóanyagot lehet elkészíteni és átadni.

Torzsa Lajos – esküvői fotós