Torzsa Lajos esküvői fotós

A külön napi kreatív esküvő fotózás előnyei

Minden esküvői egyeztetésen előhozakodok a külön napi kreatív esküvői fotózás kérdésével, de a párok sajnos többségében hamar el szokták vetni ez a lehetőséget, mert így kétszer kell készülniük, illetve meg kell szervezniük ezt a napot is. Pedig a mérleg másik oldalán egy sor olyan előny van, amely miatt érdemes vállalni a külön napi kreatív esküvői fotózást – az alábbiakban ezekről lesz szó.

Külön napi kreatív esküvői fotózás és az időmenedzsment

Az esküvő napja nagyon zsúfolt szokott lenni, amelybe még bele kell szuszakolni a kreatív esküvői fotózást is. A párok számára az szokott lenni a kérésem, hogy a kreatív esküvői fotózásra szánjunk rá legalább másfél – két órát, amelyhez hozzá kell adni a helyszínek közötti utazás, valamint a pihenés és frissítés idejét is. Ugye nem kell mondjam, hogy ennek a sokszor két – három órának a kigazdálkodása nagy kihívást szokott jelenteni, ráadásul a fárasztó fotózást úgy igazából nem lehet kipihenni néhány tíz perc alatt, sokszor a párok maguk előtt görgetik ezt a fáradtságot.

A külön napi kreatív esküvői fotózással láthatóan sok idő szabadul fel az esküvő napján, ezt az időt kihasználva pedig fókuszáltabban, és kipihentebben lehet megfelelni az édes, de egyben fárasztó esküvői kötelezettségeknek. Ráadásul így a fotózás során sem vagyunk szűkös időkeretek közé szorítva, nem kell gondolatban félig a következő helyszínen lenni, vagy a következő programon aggódni.

Külön napi kreatív esküvői fotózás és a rendhagyó fotós időpontok

A kreatív esküvői fotózást a legjobb szögből beeső napfényben elvégezni, ilyen körülmény pedig napfelkeltekor és napnyugtakor van. Az ilyen időszakokban való fotózás rendhagyó szokott lenni, mert az esküvő napján a hosszú napra való tekintettel kevés pár vállalja fel a korai kezdést, az esti órákban pedig nyilván kevesen hagyják ott a násznépet akár csak egy rövidebb időre is a fotózás kedvéért.

A külön napi kreatív esküvői fotózás nagy előnye, hogy esetében a korai, vagy a késői időpont egyáltalán nem számít rendhagyónak, valamint az időpontot tekintve senkihez, illetve semmilyen körülményhez nem kell alkalmazkodni. Ez olyan szabadságot ad az időpont választását illetően, amely tetten érhető az esküvői fotók minőségén is.

Külön napi kreatív fotózás és a távolabbi esküvői fotós helyszín

Még mindig valahol az időmenedzsmentnél maradva: a külön napi kreatív esküvői fotózásnak nagy előnye, hogy olyan esküvői fotós helyszínre is szervezhetjük a fotózást, amely az esküvő napján nem biztos, hogy szóba jöhetne. A legtöbb esetben az esküvői helyszín determinálja, hogy milyen távolságra mehetünk el a kreatív esküvői fotózás kedvéért, hiszen a sűrű időbeosztásba nem fér bele mondjuk több órányi utazás. A külön napi kreatív esküvői fotózás ezt a problémát is megoldja, hiszen megint csak a szinte korlátlan időkeret miatt kis túlzással oda utazunk a fotózás kedvéért, ahová csak akarunk. Lehet, hogy álmaid esküvői helyszíne és esküvői fotós helyszíne túlságosan messze van egymástól? – Így erre a problémára is lehet találni megoldást. A távolabbi helyszínek elérhetősége mellett a külön napi kreatív fotózásnak ráadásul az is nagy előnye, hogy a frekventált, népszerű helyszíneken zsúfoltság és tumultus nélkül tudunk fotózni.

Külön napi kreatív esküvői fotózás és a fotózás időpontjának áthelyezhetősége

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy az időjárás meghiúsítja a kreatív esküvői fotózást, vagy legalábbis az álomhelyszínt, valamilyen más – elsősorban beltéri esküvői fotós – helyszínnel kell helyettesíteni. Ha az esküvő napjától eltérő napra szervezzük a kreatív esküvői fotózást, akkor az azért is előnyös, mert rossz időjárás esetén át tudjuk helyezni a fotózás időpontját. Én ugyan imádok beltéri esküvői helyszíneken fotózni, ahol nem tesszük ki magunkat az időjárási kockázatoknak, de nyilván akadnak olyan párok, akik a legutolsó eshetőségig ragaszkodnak a szabadtéri esküvői fotózáshoz, így a számukra megnyugvást jelent, ha a fotózás időpontját szükség esetén rugalmasan lehet változtatni.

A fentiekkel összefüggésben megértem, hogy a párok nehezen veszik rá magukat a külön napi esküvői fotózásra, hiszen több szervezést igényel a részükről, és komoly költségvonzatai is lehetnek. Én a magam részéről azzal támogatom a nekem bizalmat szavazó párok döntését, hogy az esküvői fotós árak, amelyekkel dolgozom, már a legkisebb csomagtól is tartalmazzák a külön napi kreatív fotózás díjtalan lehetőségét. Több alkalommal is leírtam már, hogy a kiváló esküvői fotókhoz manapság már kevés egy jó esküvői fotós, hanem kell a párok részéről a lehető legjobb feltételek megteremtése is, amelynek része lehet a jegyesfotózás, az esküvői készülődés fotózása, vagy akár a külön napi kreatív esküvői fotózás igénylése. Végezetül utolsó tanácsként azt tudom leírni, hogyha már éltek a külön napi kreatív esküvői fotózás lehetőségével, akkor ha már lúd, akkor legyen kövér alapon igyekezzetek azt a fotózásra legalkalmasabb időszakra, és álmaitok helyszínére szervezni.

Torzsa Lajos – esküvői fotós