Torzsa Lajos esküvői fotós

Esküvői készülődés fotózása: így kerek a történet

Esküvői fotós szemmel nézve talán az esküvői készülődés az egyik leghálásabb téma a nagy napon: a készülődés érzelem gazdag, megható és feszült pillanatai ott zajlanak a szemünk előtt, és mindenféle külső beavatkozás nélkül tudunk nagyon egyedi és megismételhetetlen fotókat készíteni. Sajnos azt tapasztalom, hogy az esküvői fotósok keveset kommunikálnak arról, hogy miért érdemes kérni az esküvői készülődés fotózását, így a párok a jelentőségéhez képest ritkán élnek a lehetőséggel. Az alábbi kis bejegyzéssel a magam részéről ezen a csorbán szeretnék javítani.

Tényleg így kerek a történet

Manapság az esküvői fotósok többsége – én is közéjük tartozva – riportszerűen szereti megörökíteni az esküvő eseményeit, márpedig a készülődés az esküvő szerves része. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogyha egy szép keretbe szeretnénk foglalni a nagy napot, akkor abba illik az esküvői készülődés fotózását is belevenni. A magam részéről mindig igyekszem meggyőzni a párokat arról, hogy kérjék az esküvői készülődés fotózását, mert így rengeteg olyan esküvői fotóval gazdagodnak, amelyek nemcsak segítenek jobban keretbe foglalni az eseményeket, hanem gazdagítják a képanyagot is. Saját részről abban támogatom a párokat a döntésükben, hogy az esküvői készülődés fotózását már az alap csomagomba belefoglaltam, így azért külön díjat már nem kell fizetni.

Legyen emléketek egymás készülődéséről is

Hagyományosan a legtöbb menyasszony és vőlegény külön készülődik egymástól, így fotók híján csak az elmeséltek alapján lesz emlékük a másikuk készülődéséről. Éppen ezért az esküvői készülődés fotózása azért is hasznos, mert így a fotók révén a pároknak kollektív emléke lesz erről az eseményről. Ez az érv teljesen párhuzamba hozható az esküvői fotózás riport jellegével, hiszen az esküvői fotók nemcsak rólatok mesélnek, hanem néha nektek is, mert a kötelezettségek, vagy éppen a hagyományok miatt nem lehettek ott mindenhol együtt a nagy napon.

Az esküvői készülődés fotózása majdnem felér egy kreatív esküvői fotózással

Az esküvői készülődés tulajdonképpen egy rituálé, amely során a párok ünnepi átalakulása zajlik menyasszonnyá és vőlegénnyé. Ehhez a rituáléhoz tartoznak személyek, kiegészítők, segítők, akik mind-mind nagyon hálás esküvői fotós témát szolgáltatnak. Ha az esküvői készülődés folyik a saját medrében, akkor esküvői fotósként csak annyi dolgom van, hogy hagyjam magam sodródni az eseményekkel, és közben mindenféle beavatkozás nélkül készítsem a fotókat. Az ilyenkor készült fotók a jellegüket és a minőségüket tekintve felveszik a versenyt a legjobb kreatív esküvői fotókkal, de annyi bizonyos, hogy egy legjobban sikerült kreatív fotóanyaghoz is csak hozzáadnak.

Esküvői készülődés fotózása a kreatív esküvői fotózás helyett

Vannak olyan párok, akik kifejezetten ódzkodnak a kreatív esküvői fotózástól, és nem szeretnék, hogy külön esemény keretében kelljen kamera elé állniuk. Számukra nagyon hasznos lehet, ha kérik a készülődés fotózását, mert így mindenféle instrukciók nélkül készülhetnek róluk teljesen spontán fotók. Azoknak, akik oldhatatlan zavarban vannak a fotózástól ez hatalmas megkönnyebbülés, hiszen semmilyen direkt beállításban nem kell együttműködniük, de olyat is láttam, hogy az egyébként zavarban lévő modellem a készülődés fotózása közben belejött a fotózásba, megszokta a kamera jelenlétét és utána ő maga kérte, hogy csináljunk egy rögtönzött kis kreatív fotózást. Olyan párok is akadnak, akik nem tudnak, vagy akarnak időt szánni a kreatív esküvői fotózásra. Mivel készülődni nekik is kell, az idejüket maximálisan ki tudják használni úgy, hogy kérik a készülődés fotózását. Ebben az esetben az esküvői készülődés fotózásával úgy tudjuk gazdagítani a fotóanyagot, hogy nem szenteltünk külön időt a fotózásra.

A készülődés fotózása alkalmad ad a first look fotók megörökítésére is

Azért is szeretem még az esküvői készülődést fotózni, mert ilyenkor tanúja lehetek annak a pillanatnak, amikor a párok először látják meg egymást az esküvői ünnepi öltözékben. Ezek rendszerint nagyon érzelmes pillanatok, így a róla készült fotóknak helye van egy esküvői képanyagban. Vannak esküvői fotósok, akik szeretik a first look fotókat irányítottan elkészíteni, de én ebben az esetben is abban hiszek, hogy riport jelleggel, beavatkozás mentesen, a maga természetes módján érdemes elkészíteni a first look fotókat is. Minden esetre, ha nem kérik a párok az esküvői készülődés fotózását, akkor rendszerint first look fotók sem készülnek róluk.

Fotók a szeretteitekről

Az esküvői készülődés során rendre jelen vannak a párok hozzátartozói, szerettei is, amely alkalmat ad arra is, hogy róluk, illetve velük együtt is készüljenek fotók. A menyasszony és a vőlegény ünnepi ruhába való öltöztetésénél, a hozzátartozók ebben való közreműködésénél kevés felemelőbb téma van az esküvő napján, de ilyenkor nem ritkák a vicces jelenetek sem, amelyek szintén hasznos témát szolgáltatnak. Egyetlen pár sem szereti csak saját magát nézegetni a fotóalbumban, az ilyen családi fotókkal ennek megfelelően sokkal színesebbé lehet tenni a képanyagot.

Kiegészítők fotózása

A készülődés fotózása során alkalom szokott nyílni az esküvőhöz kapcsolódó kiegészítők, úgy mint a ruha, az ékszerek, a csokor, vagy éppen valamilyen babonához fűződő tárgyak fotózására. Szeretem ilyenkor a tárgyak részleteit fotózni, amelyek jól megmutatják a szépségüket és az egyediségüket. A magam részéről nem szoktam a tárgyakhoz ragaszkodni, de eközben abban is biztos vagyok, hogy egyes tárgyak megkönnyítik egy-egy élmény emlékké alakítását, így tudom, hogy a róluk készült fotóknak helyük van egy esküvői képanyagban.

Az esküvői készülődés fotózása lehetőséget teremt az ismerkedésre is

A párokkal való eredményes közös munka érdekében minden lehetőséget megtagadok annak érdekében, hogy minél jobban összeismerkedjünk. Erre a jegyesfotózás a legalkalmasabb, de ha a készülődés pillanataiban van lehetőségem megismerni a személyiségüket, tudunk váltani néhány szót, az is segíteni fog bennünket egy picit a gördülékenyebb munkában. A készülődés alkalmával a párok mellett a hozzájuk tartozó fontos személyekkel is alkalmam szokott nyílni az összeismerkedésre, aminek szintén nagyon fontos gyakorlati haszna szokott lenni az esküvő és a lakodalom során.

A fentiekből jól kiolvasható, hogy az esküvői készülődés fotózásából annyi előny származik, hogy vétek lenne kihagyni. Amikor csak lehetőségem adódik, mindig szót emelek mellette, beszéljek akár a párokkal, akár az esküvői fotós kollégákkal róla. Az elmúlt évekre visszatekintve az esküvői fotós karrierem egyik legjobb döntése volt, hogy az esküvői készülődés fotózását beleemeltem az alap csomagomba, de ha olyan esküvői fotóst fogsz ki, akinél ez nincs így, akkor se tántorítson el néhány extra óra rendelkezésre állási idő kifizetése, mert a mérleg másik oldalán sokkal többet fogsz nyerni.

Torzsa Lajos – esküvői fotós