Torzsa Lajos esküvői fotós

Az esküvőre készülő, esküvői fotóst kereső párok örök dilemmája, hogy kérjenek-e jegyesfotózást, hiszen sokuk nincs tisztában a jegyesfotózás valódi előnyeivel, az esküvői fotósok pedig mintha a kellőnél kevesebbet kommunikálnának erről a lehetőségről. Az alábbiakban szeretnék valamelyest javítani a csorbán, és szeretném megosztani a szubjektív véleményemet a jegyesfotózásról.

Párfotózás, vagy jegyesfotózás? – egy kis definiálás

Minden jegyesfotózás párfotózás, de nem minden párfotózás jegyesfotózás. Anélkül, hogy komoly definíciót állítanék fel a jegyesfotózásra, azt fontos megjegyeznem, hogy az a párfotózás tekinthető jegyesfotózásnak, amely a párok jegyben járási időszakában van megörökítve, és/vagy konkrét célja van az esküvővel összefüggésben. Ha még messze van a kapcsolatotok a jegyében járástól, de szeretnétek magatokról egy fotósorozatot, akkor az párfotózás lesz, ha viszont jegyben jártok, és az esküvőtöket tervezgetve álltok kamera elé, akkor az már jegyesfotózásnak tekinthető. Nevezzük bárminek, a párfotózás és a jegyesfotózás portréfotózásnak tekinthető, de amíg a párfotózást olyan portré fotósok is gyakran elvégzik, akik nem kifejezetten kapcsolódnak az esküvői szolgáltató iparhoz, addig a jegyesfotózást legtöbbször már csak esküvői fotósok szokták megörökíteni.

A jegyesfotózás összeköt benneteket, illetve üzenetértéke van

A jegyesfotózásban az az izgalmas, hogy talán az egyik első olyan közös programotok lesz, amelyet már deklaráltan a leendő esküvőtök kapcsán szerveztek. Ez az esemény egy apró szállat hozzásző a benneteket összekötő vastag kötelékhez, illetve muníciót ad az esküvő szervezéséhez. Az ekkor készült fotóknak üzenetértéke lehet a külvilág számára is (hiszen manapság sok mindent fotókon keresztül hozunk mások tudtára): anélkül fogja tudni mindenki, hogy az esküvőre készültök, hogy erről egy szót is mondanátok.

A jegyesfotózás segít összeismerkedni a leendő esküvői fotósotokkal

Az esküvői fotózás lényegi része azon múlik, hogy az esküvői fotós mennyire tudja veletek együtt megvalósítani a fotós elképzeléseit. Ennek nagyon fontos eleme a kommunikáció, amelyhez elengedhetetlen, hogy minél jobban megismerjétek egymást. Ennek megfelelően minden alkalmat meg kell ragadni az összeismerkedésre, amelyhez a jegyesfotózás nagyon jó lehetőséget teremt. Ez alatt a néhány óra alatt megismerhetitek az esküvő fotósnak nemcsak a szakmai felkészültségét, hanem a személyiségét is, amely ugyanúgy fontos az eredményes közös munka érdekében.

A jegyesfotózás az esküvői fotózás főpróbája

Ugyan fontos dolognak tartom, hogy a jegyesfotózás alkalmával is kiváló fotók készüljenek – profi esküvői fotósként nem is lehet más célom – de a jegyesfotózásnak még sincs akkora tétje, mint az esküvői fotózásnak. Ez olyan mint egy előadás főpróbája: természetesen nem baj, ha minden flottul megy, de itt még akár lehet hibázni, gyakorolni, vagy akár szokni azt a helyzetet, amelyet egy kamera jelenléte teremt. Tapasztalatból írom, hogy azok a párok, akik részt vettek jegyesfotózáson, sokkal természetesebben mozognak a kamera előtt a kreatív esküvői fotózás alkalmával, ami elévülhetetlen előnyt jelent.

Mikorra érdemes időzíteni a jegyesfotózást?

Vannak olyan párok, akik évekig járnak jegyben, de a legtöbben a lánykérést követő évben házasodnak össze, amely azt jelenti, hogy sokan naptári éven beül kezdik el szervezni az esküvőjüket. Mindkét esetben azt tanácsolom, hogy a jegyesfotózást az esküvő előtti évben, lehetőség szerint a tavaszi, vagy az őszi időszakra érdemes szervezni, mert ilyenkor sokkal jobbak a körülmények a fotózáshoz. Esküvői fotóst illik naptári éven kívül foglalni – főleg ha van kiszemelt kedvenc fotós – és a fent már említett okok miatt érdemes a foglaláskor már a jegyesfotózás idejéről is egyeztetni.

Hova érdemes szervezni a jegyesfotózást?

A kreatív esküvői fotózás kapcsán gyakran leírom, hogy olyan helyszínre érdemes szervezni az esküvői fotózást, amely megfelel a személyiségeteknek. Ez ugyanúgy igaz a jegyesfotózásra is, ráadásul ezen alkalommal talán még inkább gondolkozhattok olyan helyszínekben, amely tükrözi a személyiségeteket. A jegyesfotózás alkalmával ráadásul sokkal jobban el lehet rugaszkodni a helyszínt illetően, ilyenkor bátran lehet választani olyan helyet, amely mondjuk egy esküvői fotózás alkalmával nem jöhetne szóba. A jegyesfotózás alkalmával például sokan választanak a hobbijuknak megfelelő helyszínt, akár olyan helyeket – lehetőségeket, ahol egy esküvői ruhában kényelmetlen lenne fotózni.

Milyen ruhát érdemes felvenni a jegyesfotózásra?

A jegyesfotózás kapcsán talán a legnehezebb kérdés az öltözködés ügye: azt szoktam mondani, hogy a fürdőruhától a kisestélyi ruháig minden belefér, a legfontosabb, hogy az öltözet kényelmes legyen, és illeszkedjen a jegyesfotózás tematikájához. Talán annyi tanácsom szokott lenni, hogyha az esküvő fotózás nagyon klasszikus öltözékben, nagyon klasszikus helyszínen lesz megtartva, akkor kontraszt gyanánt a jegyesfotózás legyen sokkal lezserebb az öltözködés, illetve a tematika tekintetében.

Milyen egyéb hasznos célja lehet a jegyesfotózásnak?

A jegyesfotózás alkalmával készült fotókat nagyon jól fel lehet használni a köszönő ajándékok elkészítéséhez. Tapasztalatból írom, hogy kevés párról készül az esküvő előtt olyan fotóanyag, amelyből jó szívvel lehet jó minőségű fotókat kikeresni, így a köszönő ajándékok elkészítésekor szinte mindig kapóra jönnek a jegyesfotózás alkalmával készült képek.

Sok pár az esküvői meghívójára is szeret a jegyesfotózás alkalmával készült fotók közül válogatni, ráadásul az esküvői meghívón kifejezetten jól néz ki, ha igényes, és az esküvővel összefüggésbe hozható tematikájú fotók szerepelnek rajta.

A jegyesfotózás alkalmával készült fotók kapóra szoktak jönni a lakodalmakon népszerű slideshow vetítésekhez is. Egy ilyen vetítéskor persze nemcsak profi fotókat szokták a párok megmutatni, de a slideshow vetítés egy szakaszában meg lehet mutatni a jegyesfotókat is, amelyek tovább színesítik a vetítést.

Jegyesfotózás árak

A jegyesfotózás ára nagyságrendileg egy esküvői fotózás árának negyede-ötöde szokott lenni, így akár az esküvői fotózás tekintetében, akár az egész esküvőt tekintve nem terheli meg annyira a költségeket, mint amennyi előny származik belőle. Mivel a jegyesfotózás tekintetében az esküvői fotósok nem véges számú időpontokkal rendelkeznek – úgy mint az esküvői fotózás kapcsán –  ezért sokkal kedvezményesebb áron szokták kínálni az jegyesfotózást.

Összességében elmondható, hogy a jegyesfotózás egyáltalán nem egy üres kapcsolt szolgáltatás, hiszen rengeteg gyakorlati haszna is van. Nem gondolom kötelező esküvői fotós szolgáltatásnak, mert szerintem az esküvői készülődés fotózása például fontosabb, azonban ha van rá lehetőségetek, akkor mindenképpen kérjétek ezt a szolgáltatást. Bárki bármit mond, az esküvői öltözék egy picit uniformizálja az esküvői fotókat, hiszen a legtöbb szemlélő – közöttük akár még a közeli rokonok is – a menyasszonyt és a vőlegényt látja a fotókon, nem pedig benneteket. A jegyesfotózásnak az az igazi előnye, hogy a személyiségeteket minden tekintetben ki tudjátok fejezni, nem kell alkalmazkodni hagyományokhoz és viseletekhez.

Torzsa Lajos – esküvői fotós