Torzsa Lajos esküvői fotós

Modern és kreatív esküvői fotózás

Mint minden más szakma, az esküvői fotós munka is hatalmas változásokon esett át az elmúlt időszakban. Személy szerint lassan közel két évtized esküvői fotós tapasztalatával rendelkezem, és jól emlékszem, hogy a cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépek térnyerésének a hajnalán mi esküvői fotósok teljesen más kihívásokkal néztünk szembe, mint a mostani világban. Akkoriban sok esküvői fotós dolgozott még filmre, és a legtöbb ügyfélnek tökéletesen elegendő volt, hogyha egy tisztességesen kiexponált fotóanyagot kapott a kezébe. Ebbe az állóvízbe, mint egy nagy kavics, úgy esett bele a digitális fényképezés, majd végérvényesen átírta az esküvői fotózás szabályait. Mára hihetetlen sokat fejlődött a digitális fotós technika, és modern fotós eszközök állnak rendelkezésre a fényképezőgép és az utómunka oldalon egyaránt, ráadásul egyre inkább teret hódít a mesterséges intelligencia is. Ebben a piaci környezetben már nincsenek egyszerű ügyféligények, sokkal magasabb lécet kell megugrani, tanárként tapasztalom, hogy a kezdő esküvői fotósok piacra lépése is sokkal nehezebb. Technikai fejlődés ide, mesterséges intelligencia oda, szerintem a legnagyobb változás az esküvői fotós – ügyfél kapcsolatban vált tetten érhetővé: hiába segíti a technika a munkánkat, a szakmában a legkomolyabb előrelépést az ügyfélkapcsolatok javításával, a párok esküvői fotózásba való bevonásával lehetett elérni. Mára ugyanis eljutottunk oda, hogy csak a párok nagyon aktív közreműködésével lehet a szokásostól eltérő és kreatív fotóanyagot készíteni. A következőkben erről a modern esküvői fotós szemléletről szeretnék néhány gondolatot megosztani.

Az esküvői fotózás és a kommunikáció

Minden portré fotós téma esetében nagyon fontos a kommunikáció, de ez az esküvői fotózásra különösen igaz. Kommunikáció alatt persze nemcsak verbális, hanem nonverbális kommunikációt is értek, amilyen például a magabiztos fellépés, és az ehhez kapcsolódó nonverbális jelek. Ha a párok látják, hogy biztos vagyok magamban, és felkészülten végzem a munkám, akkor az megnyugtatja őket, amely az első fontos lépés az eredményes közös munka érdekében.

A kommunikáció során nagy figyelmet fordítok a gördülékenységre. Ennek a lényege, hogy az esküvői fotózás során mindig történjen valami, a párok úgy érezzék, hogy elrepült a fotózás ideje. A fotózás során kifejezett célom, hogy a párok jól érezzék magukat, ennek megfelelően a kommunikációt, de magát a fotózást is igyekszem úgy alakítani, hogy csupa jó élmény érje őket. A fotók áttekintése nélkül tudni szoktam, hogy jól sikerült a kreatív fotózás képanyaga, ha a párok jól érezték magukat a fotózás közben, hiszen a jókedv mindig átüt a fotókon.

A kommunikációm fontos eleme a kötetlen hangulat. Ez persze nem öncélú poénkodás a részemről, hanem valamennyire tudatosan olyan vicces és kedves helyzetek megteremtését jelenti, amelyek oldják az esküvői fotózás hangulatát. Az oldott hangulat, valamint az esküvőt belengő édes feszültség nagyon érdekes kontrasztot szokott jelenteni, amelyet a magunk malmára lehet hajtani.

Az előzőekkel összefüggésben kerülöm – főképp a kreatív esküvői fotózás során – a statikusságot. A statikus fotók kimentek a divatból, ráadásul a legtöbb pár kifejezetten nem szeret pózolni a kamera előtt, kényelmetlenül érzik magukat az ilyen helyzetekben, emiatt pedig jó fotók biztosan nem születhetnek ilyen módon. Modern esküvői fotósként a kreatív esküvői fotózás során dinamikus helyzetben készítem a fotókat, a kreatív esküvői fotózáson kívüli helyzetben pedig riport szerűen, de mindenképp beavatkozás mentesen dolgozom. A cél mindenképp a természetesség, valamint a párok személyiségének a bemutatása.

A kommunikációmmal összefüggésben nagyon fontos dolognak tartom még a tudatos előre ismerkedést. Minél jobban ismerjük egymást, annál gördülékenyebb lesz közöttünk a kommunikáció, ezzel összefüggésben annál könnyebb lesz a közös munka. Emiatt kifejezetten nagy figyelmet fordítok arra, hogy minden lehetőséget megragadjak az ismerkedésre. Az ismerkedéshez nemcsak a személyes egyeztetés kínál nagyon jó lehetőséget, hanem ott van a jegyesfotózás, vagy az esküvői készülődés fotózása is, amelyek mind olyan alkalmak, ahol lehetőség nyílik megismerni a személyemet is, nemcsak a munkámat.

A személyem megismerésével kapcsolatban elérkeztünk egy nagyon fontos kérdéshez. Manapság az esküvői fotós – ügyfél kapcsolat jóval túlmutat egy átlagos szolgáltatói kapcsolaton, hiszen a párok a megbízásokkal az életük talán legfontosabb és megismételhetetlen eseményének a megörökítését bízzák rám. Ennek a felelőssége nyilván nyomja a vállamat, de mindeközben élvezem a bizalmat, amit kapok, és igyekszem a tudásom legjavának nyújtásával, valamint alapos felkészüléssel meghálálni azt.

Az esküvői fotózás és a pozitív attitűd

Már nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a kiváló esküvői fotókhoz elegendő egy jó esküvői fotós, és ő majd megold mindent, ha más nem, akkor az utómunkálatok során varázsol szép fotókat az esetleg unalmas, vagy slampos fotókból. Manapság ott tartunk, hogy a párok hozzáállásán is nagyon sok minden múlik az esküvői fotókat illetően, amely kapcsán az esküvői fotósok fontos feladata lett, hogy felhívják a párok figyelmét néhány nagyon fontos dologra.

Az első és legfontosabb dolog, hogy az esküvő napja nagyon hosszú és fárasztó lesz. Lehet, hogy édes kötelezettségeknek kell eleget tenni, de akkor is embert próbáló feladat végig csinálni a nagy napot, ha egyébként semmilyen váratlan dolog nem történik. Ezt fontos előre tudatosítani, hogy a párok ennek megfelelően tudjanak hozzáállni a kötelezettségeikhez.

A megfelelő attitűd fontos része az aprólékos tervezés, amely abban segít, hogy az esküvő napján minden a tervezett mederben folyjon. A kulcsfeladatokat érdemes a megfelelő esküvői szolgáltatókra bízni, őket pedig mindenképpen érdemes a tervezés folyamatába is belevonni, hiszen a tapasztalataikkal nagyon sokat tudnak segíteni. Az esküvői fotózással összefüggésben a tervezés kapcsán például javaslatokat szoktam tenni az esküvő menetrendjének az összeállításához, hogy a kreatív fotózásra, vagy éppen a csoportképek elkészítésére kellő idő álljon a rendelkezésünkre.

A megfelelő attitűd egyet jelent az esküvői fotózáshoz való legjobb körülmények biztosításával is. Egy példával élve: ha naplementés fotókat szeretnénk készíteni, akkor naplementekor kell fotózni, ráadásul olyan esküvői fotós helyszínen, ahol érvényesülni tud ez a jelenség. Triviálisnak tűnhet, amit leírok, de minden évben kapok több olyan kívánságot, hogy legyenek naplementés fotóink, miközben délben van lehetőségem elvégezni a kreatív esküvői fotózást. Visszatérve egy korábbi állításomra, a legjobb esküvői fotósoknak is szükségük van egy olyan keret és feltételrendszerre, amely támogatja a munkájukat, ennek hiányában nem, vagy csak nehezen lehet teljesíteni az elvárásokat. Ha nincsenek megfelelő feltételek, akkor azzal kell dolgozni, az a feladatunk, hogy megoldjuk minden helyzetet, de nem mond igazat az a fotós, aki az állítja, hogy jó és rossz feltételek között is ugyanolyan képanyagot tud elkészíteni.

Összességében azt tudom elmondani, hogy egy kiváló esküvői képanyag elkészítéséhez nincs szükség a csillagok legjobb együttállására. Ha a párok pozitívan állnak a megoldandó feladatokhoz, alaposan megtervezik az esküvőjüket, biztosítják a megfelelő feltételrendszert a fotózáshoz, meg tudják fogalmazni az elvárásaikat, meghallgatják a tanácsokat, akkor már csak egy felkészült és lelkiismeretes esküvői fotós kell, aki mindezekkel élni tud. Az esküvői fotóst már megtaláltad, a többiben pedig segítek nektek.