Torzsa Lajos esküvői fotós

Tanácsok az esküvői fotós helyszín kiválasztásához

Az ügyfeleimmel való esküvői egyeztetések alkalmával mindig szóba kerül az esküvői fotós helyszín kérdése, amely során nem győzöm hangsúlyozni, hogy a fotók végeredménye szempontjából mekkora jelentősége van a megfelelő helyszín kiválasztásának. Az alábbiakban az egyeztetéseken elhangzó információkba engedek némi bepillantást, és sorba veszem, hogy milyen tanácsaim szoktak lenni az esküvői fotós helyszín kiválasztását illetően.

Az esküvői fotós helyszín mindenképpen illeszkedjen a stílusotokhoz és a személyiségetekhez

Ha zavar, hogy millió szempár követi a kreatív fotózásotokat, akkor például Budapest belvárosa, mondjuk a Szent István Bazilika környéke nem ideális esküvői fotós helyszín a számotokra. Ha viszont inspirál a körülötted lévő tömeg, és szereted az ebből fakadó egyedi és ad hoc eseményeket, akkor éppen egy ilyen helyszínt javasolnék nektek. Ez csak egy példa volt a sok lehetőség közül, de biztosan nektek is vannak preferenciáitok az esküvői fotós helyszínt illetően, legyen az egy patinás épület, ipari környezet, a természet, vagy akár a lakodalmi helyszín – a lényeg, hogy otthonosan és kényelmesen mozogjatok ebben a közegben, mert e nélkül nem lesz természetes hatása az elkészült fotóknak sem.

Az esküvői fotós helyszín nem jelent semmit vs. az esküvői fotós helyszín jelent mindent

Sokszor beszélünk arról az esküvői egyeztetéseken, hogy a kreatív fotózáson, de akár a jegyesfotózás alkalmával is nagyon fontos a párok hozzáállása és együttműködése a kiváló képanyag elkészülte érdekében. Ha ez a hozzáállás megvan, akkor egy jó esküvői fotós a helyszíntől függetlenül egyedi, a személyiségjegyeiknek megfelelő esküvői fotókat tud készíteni rólatok. Egy felkészült esküvői fotósnak megvannak az eszközei arra, hogy a fotókon a modelljeit helyezze a középpontba, sőt vannak olyan esküvői fotósok, akik olyan stílusban fotóznak, hogy gyakorlatilag függetleníteni tudják magukat a helyszíntől, vagyis az esküvői fotós helyszín nem különösebben fontos a számukra.

Az esküvői egyeztetéseken azonban arról is szó esik, hogy egy jól kiválasztott, inspiráló esküvői fotós helyszín olyan lehetőséget ad az esküvői fotós kezébe, amellyel ha élni tud, akkor bele tudja helyezni ebbe a miliőbe a modelljeit. Ebben a megközelítésben az esküvői fotós helyszín olyan keretet tud adni a fotózáshoz, amely már önmagában szép és érdekes fotókat eredményez, amelyekbe már csak a párokat kell belekomponálni. Ebben az esetben a szépbe komponáljuk bele a szépet, ami nyilvánvalóan csodálatos végeredményt fog jelenteni.

A fentiekből jól kiolvasható, hogy az esküvő fotózáshoz való hozzáállás, valamint a megfelelő esküvői fotós helyszín kiválasztása kéz a kézben járnak. Ha mindkét tényezőbe kellő energiát fektettek, akkor már csak az esküvői fotósotokon fog múlni a fotók minősége. Azt tanácsolom nektek, hogy ne vegyétek el magatoktól azt a lehetőséget, hogy csodálatos fotók készüljenek rólatok, és támogassátok az esküvői fotósotok munkáját egy inspiráló helyszínnel, sőt kérjétek ki a tanácsát a számotokra legjobb helyszín kiválasztását illetően.

Kültéri, vagy beltéri legyen az esküvői fotós helyszín?

Miután az esküvők túlnyomó többségét a nyári, valamint a késő tavaszi és kora őszi időszakban tartják meg, a párok számára evidencia szokott lenni, hogy szabadtéri esküvői fotós helyszínre szervezzék a kreatív esküvői fotózást. Ezzel teljesen egyetértek, azonban mindig fel szoktam hívni a figyelmet arra, hogy az időjárási körülmények nem minden esetben alkalmasak a fotózásra, amely alatt a mostanában tapasztalható forró nyarak kapcsán nemcsak az esős időjárást értem. Éppen ezért egy második opciónak mindig szoktam javasolni egy beltéri esküvői fotós helyszínt is, ahol rossz időjárási körülmények esetén is meg tudjuk tartani a kreatív fotózást.

A beltéri esküvői fotós helyszín persze nemcsak második opcióként kerülhet szóba, hiszen manapság már rengeteg olyan csodás helyszín közül lehet választani, ahol kompromisszumok nélkül meg lehet valósítani a kreatív fotózást. A beltéri helyszínek nagy előnye, hogy közel állandóak a körülmények, nincsenek rossz szögből beeső déli fények (a napnak ebben az időszakában tartják a legtöbb kreatív fotózást), így a nap bármelyik szakában zavartalanul lehet fotózni.

Az esküvői fotós helyszín távolsága és megközelíthetősége

Az esküvői fotós helyszín kiválasztásakor fontos szempont, hogy az időben és távolságban is mennyire van messze a készülődés és a lakodalom helyszínétől. Ha nincs lehetőség külön napi kreatív fotózásra, akkor a rendelkezésre álló idő függvényében egy bizonyos távolságnál messzebb nem érdemes esküvői fotós helyszín után keresni.

Az esküvői fotós helyszín megközelíthetősége is ugyanilyen fontos kérdés: jártam már olyan helyszínen, ahol a sáros és mély talaj miatt le kellett mosni a menyasszonyi autót a fotózást követően, amellyel nagyon sok értékes időt veszítettünk, de ugyanígy komp is hagyott már bennünket cserben, és értékes időt pazaroltunk el miatta.

Megéri több esküvői fotós helyszínt választani?

A válaszom határozott igen, hiszen a több esküvői fotós helyszín segít abban, hogy változatosabb legyen a képanyag, nagyon eltérő hangulatú helyszínekkel például érdekes kontrasztot lehet adni a fotóknak. A kérdés megint csak az, hogy az esküvő menetrendjébe belefér-e a több helyszínen való fotózás, mert ez szinte kivétel nélkül utazással jár. A legfontosabbnak azt tartom, hogy először legyen meg egy fő helyszín, ahol akár az egész képanyagot el lehet készíteni, majd ezt követően érdemes tájékozódni további helyszínek irányába, de semmi esetre sem érdemes rágörcsölni a kérdésre, mert egy helyszín is bőven elegendő tud lenni, minden másra ráadásként érdemes tekinteni.

A külön napi kreatív fotózás és az esküvői fotós helyszín összefüggése

Az esküvői fotós egyeztetések során minden párnak felvetem a külön napi kreatív fotózás lehetőségét, mert a ráfordított erőfeszítések ellenére rengeteg előnyt is biztosít a számunkra. Az esküvői fotós helyszínek szempontjából például nagyobb mozgásteret biztosít arra, hogy több helyszínen fotózzunk, távolabbi helyszínekre utazzunk, ideális napszakban fotóztunk, vagy éppen rossz idő esetén elhalasszuk a fotózást. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nincs még egy olyan hasznos lehetőség a kiváló esküvői fotók érdekében, mint a külön napi kreatív fotózás.

A készülődés helyszíne, mint esküvői fotós helyszín

Magam részéről az esküvői készülődés fotózására úgy tekintek, hogy az a kreatív fotózás része, ennek megfelelően a készülődés helyszíne is egy esküvői fotós helyszín a számomra. Az esküvői készülődés sokszor a párok otthonában zajlik, amely nagyon intim és megható fotókat szokott eredményezni, illetve sokan készülődnek patinás szállodákban, vagy a lakodalmi helyszínek által biztosított szobákban, amelyek pedig inkább az elegancia felé szokták elvinni a fotók hangulatát. A készülődés fotózásakor csak annyi szokott lenni a kívánságom, hogy viszonylagos rend uralkodjon a helyszínen, elsősorban az esküvővel kapcsolatos tárgyak látszódjanak a fotón: tehát nem baj a rendezetlenség, hiszen az a készülődés természetes része, de például minden látható helyen heverő holmi az esküvőhöz kötődjön.

A lakodalom helyszíne, mint esküvői fotós helyszín

Mostanság rengeteg olyan lagzi helyszín kezdett el szolgáltatásokat kínálni, amelyek egyszerre esküvői fotós helyszínnek is alkalmasak. Kedvenceim a borvidéki esküvők, ahol a gyakran modern, vagy patinás borászati épületek közvetlen szomszédságban lévő szőlőben is fotózhatunk, gyakorlatilag egyszerre beltérben és kültérben egyaránt. Persze sok más esküvői helyszín is tud biztosítani hasonló lehetőségeket, így azok minden előnyét ki tudjuk használni utazás és az arra ráfordított idő nélkül. Az lakodalom helyszín kiválasztásakor tehát arra is érdemes gondolni, hogy az esküvői fotós helyszínként is funkcionálhat, mert így két legyet üthetünk egy csapásra.

Felmerülő költségek, feladatok az esküvői fotós helyszín ügyében

Fontos számolni azzal, hogy az egyes esküvői fotós helyszíneken való fotózás engedélyköteles lehet, amelyet jó előre érdemes beszerezni. Ezzel összefüggésben az is előfordulhat, hogy az engedélyt csak egy rövid időszakra kapjuk, mert például előttünk-utánunk is tartanak ott fotózást. Egyébként is fontos dolognak tartom a pontosságot, de ilyen esetben kifejezetten pontosnak kell lenni, mert a helyszín minden jóindulata ellenére akár el is veszíthetjük a fotózás lehetőségét. Egyébként ilyen okokból kerülni szoktam a túlságosan felkapott esküvői fotós helyszíneket, mert az ott való fotózás sokszor nagyon nehezen tartható időkeretbe szokott szorítani bennünket.

Az engedélyek mellett nagyon fontos, hogy egyes esküvői fotós helyszínek használatáért fizetni kell, amely kis mértékben ugyan, de növelik az esküvői fotózás költségeit. Azt tanácsolom, hogy az ezzel kapcsolatos díjakat érdemes előre rendezni, mert az esküvő napján könnyen elterelődhet erről a figyelem.

Összességében elmondható, hogy az esküvői fotós helyszín kiválasztásába érdemes nagyon nagy energiát fektetni, mert a személyiségeteknek megfelelő, átgondolt helyszínválasztással szinte garantálni tudjátok, hogy csak jó fotók készüljenek rólatok.

Amit úja kiemelnék, hogy a kreatív esküvői fotózást érdemes külön napra tervezni, mert így függetleníteni tudjátok magatokat egy sor kellemetlen és zavaró tényezőtől, akár az esküvői fotós helyszín választást illetően is.

Torzsa Lajos – esküvői fotós