Torzsa Lajos esküvői fotós

Az esküvői fotós árakkal kapcsolatban mostanában folyamatosan ellentmondásos hírrel találkoztam: egyrészt rengeteg kétségbeesett menyasszony bejegyzését olvastam a közösségi médiákban arról, hogy ajánljanak nekik esküvői fotóst fél millió forint alatt, másrészt sok olyan felháborodott esküvői fotós bejegyzésére is felfigyeltem, akik szerint a kollégák bagóért, néhány tízezer forintért is elvállalnak esküvői fotózást. A kérdést tovább feszíti, hogy az esküvői fotósok többsége nem osztja meg a nyilvánosság előtt az árait, így azokról csak az ajánlatkérések útján lehet tudomást szerezni. Transzparencia hiányában az esküvőre készülő párok, de sokszor maguk a fotósok is tapogatóznak azzal kapcsolatban, hogy mennyi lehet az esküvői fotózás mindkét fél számára kedvező reális ára.

Esküvői fotósként szeretném érteni azt a piaci környezetet, amiben dolgozom, ezért a fentiek miatt eltökélt szándékommá vált, hogy kiderítsem az esküvői fotósok milyen árakon vállalnak el megbízást a 2024. évben, ezért készítettem egy felmérést a körükben, hogy valamennyire körvonalazódjon az igazság. A felmérést nem inkognitóban végeztem, hanem egyenesen feltettem a kérdéseimet, és egyrészről bíztam abban, hogy nem nyúlok darázsfészekbe, másrészt reméltem, hogy őszinte válaszokat kapok.

A felmérést természetesen nem lehet reprezentatívnak nevezni, a célja sem az volt, hogy hajszálpontos statisztikai adatokat szolgáltasson, de ennek ellenére igyekeztem legalább annyi esküvői fotóst megszólítani az ország minden pontjáról, hogy a kapott adatok hasznosak legyenek, és viszonyítási alapot jelentsenek akár az esküvői fotósoknak, akár az esküvőre készülő pároknak.

A felméréshez magam alakítottam ki egy kis módszertant, amely a következő volt. A megkérdezett esküvői fotósok arányát úgy súlyoztam, hogy az nagyjából a lakosság lakhely szerinti eloszlásának legyen megfelelő – az alábbiak szerint:

  • Budapest 20%
  • Pest vármegye 20%
  • vármegyeszékhelyek arányosan 30%
  • vármegyeszékhelyek kivételével a vármegyék más települései arányosan 30%

Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb megkeresésre választ kapjak, igyekeztem kevés, és könnyen megválaszolandó kérdést feltenni, amelyek a következők voltak:

Mennyibe kerül a 2024. évben az a legolcsóbb esküvői fotós szolgáltatás, amely legalább tartalmazza a kreatív fotózást és minimum egy szertartás fotózását kiszállási és egyéb díjak nélkül?*

Mennyibe kerül a 2024. évben az a legdrágább esküvői fotós szolgáltatás, amely az esküvő valamennyi fontos eseményét megörökíti kiszállási és egyéb díjak nélkül?*

*A legkülönbözőbb igények és csomagajánlatok miatt kértem az esküvői fotósokat, hogy csak az esküvői fotózás árát mondják meg kedvezmények (pl.: hétköznapi esküvő), egyéb költségek (pl.: kiszállási díj) és kapcsolt szolgáltatások (pl.: fotókönyv, jegyesfotózás) nélkül. Illetve ha egyes költségek általányban bele vannak kalkulálva az ajánlataikba, akkor kértem, hogy azokat a nekem megadott összegből próbálják meg kivonni.

Az esküvői fotós árak nyilvánosan elérhetők (weboldal, közösségi oldal stb.)?

Elégedettek az esküvői fotós szolgáltatásuk díjazásával?

Eredmények:

Még mielőtt jönnek az esküvői fotós árakkal kapcsolatos adatok, szeretném leírni, hogy rengeteg támogató választ kaptam az esküvői fotós kollégáktól a felméréssel kapcsolatban, így most én is megragadnám az alkalmat, hogy megköszönjem nekik a visszaküldött információkat.

A sok támogatás mellett negatívum, hogy csupán az esküvői fotós kollégák 24 százaléka válaszolt a megkeresésemre. Remélem, hogy ennek a felmérésnek az eredménye és a híre eljut azokhoz az esküvői fotósokhoz, akik most nem küldtek vissza adatokat, de az eredményeket látva a jövőben ők is hozzájárulnak egy még sikeresebb felméréshez.

A legolcsóbb esküvői fotós szolgáltatás átlagárai

A legolcsóbb esküvői fotós szolgáltatás – amely legalább tartalmazza a kreatív fotózást és minimum egy szertartás fotózását kiszállási és egyéb díjak nélkül – országos átlagára 141.800 forint. Ez az átlagár Budapesten 150.900 forint, Pest vármegyében 131.900 forint, a vármegyeszékhelyeken és vidéken 138.400 forint. Érdekesség, hogy a legolcsóbb átlagárak között nincs nagy különbség Budapest javára, illetve meglepetésemre a vármegyeszékhelyeken és vidéken drágábbak ezek az átlagárak, mint Pest megyében. Egyébként a legolcsóbb árak között hatalmas a szórás: 45.000 forint (budapesti esküvői fotós) és 370.000 forint (budapesti esküvői fotós) között mozognak az árak.

A legdrágább esküvői fotós szolgáltatás átlagárai

A legdrágább esküvői fotós szolgáltatás – amely az esküvő valamennyi fontos eseményét megörökíti kiszállási és egyéb díjak nélkül – országos átlagára 257.200 forint. Ez az átlagár Budapesten 267.100 forint, Pest vármegyében 239.200 forint, a vármegyeszékhelyeken és vidéken 258.900 forint. A legdrágább átlagárak tekintetében sincs olyan nagy különbség Budapest javára, valamint a vármegyeszékhelyek és vidék újból megelőzte Pest megyét az átlagárak tekintetében. A legdrágább árak között szintén hatalmas a szórás: 140.000 forint (Pest vármegyei fotós) és 600.000 forint (vidéki fotós) között mozogtak az árak.

Esküvői fotós árak Budapest

Az nem volt meglepetés, hogy az esküvői fotós árak tekintetében Budapest a legdrágább lesz, viszont korántsem annyival drágább, mint amennyire számítani lehetett. Az adatok bekérdezése előtt arra számítottam, hogy Budapestről fogom kapni azokat a hírhedt összegeket, amelyekkel találkoztam a közösségi médiában, de nem így történt.

Esküvői fotós árak Pest vármegye

Nagy meglepetésemre az esküvői fotós árak tekintetében Pest vármegye alul maradt nemcsak Budapesttel, de a többi vidéki településsel szemben is. Azt gondoltam, hogy Budapest közelsége, valamint a budapesti agglomeráció gazdagabb települései olyan árakat indukálnak Pest vármegyében, amelyek fővárosi árszínvonalat hoznak majd, de nem így történt.

Esküvői fotós árak a vármegyeszékhelyeken és vidéken

Igazi meglepetést az esküvői fotós árak tekintetében a vármegyeszékhelyek és vidék okozta. Tartalmi okokból nem akartam megyékre bontva megosztani a vidéki adatokat, de érdekes volt a számomra, hogy a kevésbé tehetősnek gondolt régiókból, mint Békés vármegye, vagy éppen Jász-Nagykun-Szolnok vármegye is hasonló adatokat kaptam, mint az országos átlag, vagy az okkal tehetősebbnek gondolt régiók, mint Győr-Moson-Sopron vármegye árai túlszárnyalták még a fővárosi árakat is.

Az esküvői fotós árak nyilvánossága

A megkérdezett esküvői fotósok mindösszesen 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az esküvői fotós áraik nyilvánosan elérhetők. A legtöbbjük ezt azzal indokolta, hogy az esküvői fotós ajánlataik annyira egyediek és az ügyfelek igényeihez igazodók, hogy nem tudnak csomagajánlatokat készíteni, és abból kiindulni az áraikkal. Kevesen ugyan, de néhányan felvállalták, hogy az áraikat azért nem hozzák nyilvánosságra, mert így már a tájékozódás pillanatában elveszítenék a lehetséges ügyfeleik egy részét.

Az esküvői fotósok elégedettsége az áraikkal

A megkérdezett esküvői fotósok 31 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedett a szolgáltatása áraival. Ők túlnyomó többségében az országos átlagár feletti összegért vállalnak el munkákat, és jó néhányukkal üzenetváltásba elegyedve az is kiderült róluk, hogy többségében főállású fotósok. Ebben a kérdéskörben azonban nagyon sok frusztrált választ is kaptam, többen olyan válaszokat adtak, hogy kompromisszumok árán – gyengébb felszereléssel, a fejlesztéseket elodázva, kedvezményeket biztosítva, kis munkákat is elvállalva – tudják csak működtetni a vállalkozásukat.

Összegzés:

A kapott adatokból jól kiolvasható, hogy az esküvői fotós átlagárak tekintetében nagyon kis különbségek vannak a különböző régiók között. Ez valószínűleg azért van, mert annyira kis ország vagyunk, hogy tulajdonképpen mindenkinek megéri bárhol fotózni az országban, amely így elmossa a régiók közötti különbségeket.

Az adatokból jól kiolvasható, hogy nagyon nagy szórás van az esküvői fotós árak között, ez a legolcsóbb ár tekintetében körülbelül nyolcszoros, a legdrágább ár tekintetében körülbelül négyszeres különbséget jelent. Ez nyilván kihívás elé állítja a párokat, mert az ajánlatkérésükre is a legkülönfélébb ajánlatokat kapnak. Itt meg kell jegyezzem, hogy én csak a száraz adatokkal foglalkoztam, de a párok nyilván figyelembe vesznek a leendő esküvői fotósuk beárazásánál és kiválasztásánál egy csomó más szempontrendszert is.

A nagy szórások ellenére azt kell mondjam, hogy a legtöbb esküvői fotós ára többségében az átlagárak felé közelített, a legalacsonyabb és a legmagasabb összegek pedig inkább kirívók voltak, így az esküvői fotós tábor az árak tekintetében nincs két részre szakadva, van egy jókora részarány, aki a felmérés során kijött átlagár környéki díjazásért dolgozik.

A felmérés előtt nem tudtam, hogy mekkora fába vágom a fejszémet, de megérte a munka, mert sok hasznos információt tudtam gyűjteni. Az idei tapasztalatokat és az esküvői fotós kollégáktól kapott néhány tanácsot fel fogom használni a következő felméréshez, hogy a jövőben még pontosabb körképet kapjak az esküvői fotós árakról.

Torzsa Lajos – esküvői fotós